Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

EN NL
NL

Altijd recht op volledige schadevergoeding

Om tot een veiligere verkeerssituatie te komen waarbij bestuurders van gemotoriseerde voertuigen extra goed opletten als er een kind onder de 14 jaar zich in het verkeer bevindt, zijn er in de rechtspraak speciale aansprakelijkheidsregels opgesteld.

Zo is er bepaald dat er bij een aanrijding met een kind onder de 14 jaar 100% aansprakelijkheid geldt voor de tegenpartij. Als een kind onder de 14 jaar dus wordt aangereden door een auto, dan ligt, ongeacht de schuld, de aansprakelijkheid voor de ontstane letselschade bij de bestuurder van het motorrijtuig.

Deze 100% aansprakelijkheid leidt tot het volledig betalen van de letselschadevergoeding en de vergoeding smartengeld aan het slachtoffer. Ook in die situaties dat het kind bij het oversteken niet goed keek of door een rood stoplicht fietste, ben je als bestuurder van een gemotoriseerd voertuig aansprakelijk voor alle financiële gevolgen die door de aanrijding zijn ontstaan.

Overmacht bij fiets ongeluk

Een uitzondering op de 100% aansprakelijkheidsregel is overmacht. Het staat de bestuurder van een gemotoriseerd voertuig vrij om aan te tonen dat er bij de aanrijding sprake was van overmacht.

Van overmacht is alleen sprake als het kind een verkeersfout maakt die ontzettend onverwacht is en de bestuurder daar geen rekening mee kon en hoefde te houden. Het is aan de bestuurder om aan te tonen dat hem helemaal niets te verwijten valt. Lukt dit? Dan is de bestuurder niet aansprakelijk voor de letselschade van het kind. In de praktijk slaagt een beroep op overmacht overigens zelden.

Letselschade vergoeding bij aanrijding kind

De kosten bij een aanrijding met een kind kunnen aanzienlijk zijn en hoog oplopen. Alle schade, kosten en gemiste inkomsten dienen door de aansprakelijke bestuurder te worden vergoed.

Bij het vergoeden van de kosten kun je onder andere denken aan schade aan de  kinderfiets, schade aan de kleding, medische kosten, aanpassingen in huis en gemiste inkomsten in de toekomst door een het letsel.

Daarnaast bestaat er recht op een vergoeding van smartengeld. Bij smartengeld wordt er een schadevergoeding uitgekeerd voor alle pijn, verdriet en leed die het kind meemaakt en in de toekomst nog moet meemaken. Voorbeelden hiervan bij jonge kinderen zijn angsten in het verkeer, gepest worden op school vanwege zichtbare handicaps, bepaalde activiteiten niet meer kunnen doen met klasgenootjes/vriendjes of vriendinnetjes, schaamte voor zichtbare littekens en het ondergaan van pijnlijke operaties.

Gratis juridische bijstand

Heeft uw kind een aanrijding gehad en is deze jonger dan 14 jaar? Dan heeft uw kind vrijwel altijd recht op een letselschadevergoeding. Voor een eerlijke schadevergoeding en de juiste juridische hulp adviseren wij om een letselschadeadvocaat in te schakelen.

Fietser aangereden is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Onze letselschade advocaten hebben veel ervaring met jonge slachtoffers en wij weten precies waar uw kind recht op heeft.

Wilt u gebruik maken van onze hulp? Vul dan het contactformulier in of neem contact op met ons kantoor en wij helpen u graag.

Formulier sluiten

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Formulier sluiten

Kinder onder de 14 jaar aangereden

Letselschade kinderen tot 14 jaar

Is uw kind tot 14 aangereden? Dan is er altijd recht op een schadevergoeding.