Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

EN NL
NL

Verzekering schade door eigen schuld

In de rechtspraak is bepaald dat fietsers moeten worden beschermd tegen letselschade en zij minstens 50% van de letselschade vergoed krijgen. Indien er sprake is van eigen schuld bij een aanrijding, dan is de aanrijding mede aan het verkeersgedrag van de fietser te wijten. Een beroep op eigen schuld is opgenomen in de wet in artikel 6:101 BW en kan alleen worden gedaan bij verkeersdeelnemers van 14 jaar en ouder.

Bij een beroep op eigen schuld zal de rechter onder meer kijken in welke mate de betrokken partijen hebben bijgedragen aan het ontstaan van de schade, de ernst van de fouten, de ernst van het letsel en/of andere bijzondere omstandigheden die met zich meebrengen dat de verdeling moet worden bijgesteld. Maar altijd wordt ten minste 50% van de letselschade vergoed als je al fietser aangereden wordt door een auto of ander motorrijtuig.

Voorbeelden van eigen schuld zijn:

  • Geen voorrang verlenen
  • Door rood licht rijden
  • Afslaan zonder hand uit te steken.

 

Kan het verkeersgedrag van de fietser als opzet of als aan opzet grenzende roekeloosheid worden beschouwd, dan is er sprake van een uitzonderingssituatie en krijgt de fietser geen schade vergoed. Deze uitzondering doet zich echter bijna nooit voor.

Schadevergoeding letselschade

Als je als fietser bent aangereden door een gemotoriseerd voertuig, dan dient de verzekeraar van het gemotoriseerde voertuig naast de letselschade ook de rechtsbijstandskosten te betalen. Deze verplichting is opgenomen wet.

Naast vergoeding van de rechtsbijstandskosten kan ook vergoeding voor materiële schade en smartengeld worden geclaimd, afhankelijk van de mate van aansprakelijkheid. Voorbeelden van deze schadeposten zijn:

  • inkomensschade
  • studievertraging
  • medische kosten
  • reiskosten.

 

Ook is in de wet de mogelijkheid tot vergoeding van smartengeld opgenomen. Dit is een vergoeding voor het leed dat je lijdt door de aanrijding, de pijnklachten en de gemiste levensvreugde.

Gratis rechtsbijstand bij letselschade

Lijd je schade doordat je als fietser bent aangereden door een auto? Neem contact op met ons kantoor en wij zullen een beroep doen op artikel 185 Wegenverkeerswet. Op basis hiervan is er voor de fietser altijd recht op een schadevergoeding. Dit geldt zowel voor de situatie dat de bestuurder van het motorrijtuig schuld heeft aan de aanrijding, maar ook als jij zelf een verkeersfout hebt gemaakt met de aanrijding als gevolg.

Omdat er discussie met de verzekeraar van de bestuurder van het motorrijtuig kan ontstaan over de toedracht, de ernst van de schade en het letsel is het van belang om na de aanrijding foto’s te maken van de situatie, gegevens te noteren van de bestuurder en eventuele getuigen.

Tevens is je eigen gezondheid van groot belang. Wij adviseren dan ook om u na de aanrijding te laten controleren door een arts.

Wilt u gratis rechtsbijstand bij uw letselschade claim? Onze letselschade juristen helpen u graag. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contract met u op.

Formulier sluiten

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Formulier sluiten

Schade melden

Lijdt u schade door een fietsongeval?

Wij helpen u graag verder bij het aansprakelijk stellen van de wederpartij en het verhalen van uw schade. U wordt bijgestaan door ervaren letselschade advocaten en letselschade juristen met een brede kennis van de verschillende soorten letsels en schadeposten.