Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis
Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis
Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis
In de wet is bepaald dat fietsers worden gezien als zwakke verkeersdeelnemers. Zij worden daarom door de wet beschermd wanneer er sprake is van een aanrijding met een gemotoriseerd voertuig.
Artikel 185 Wegenverkeerswet regelt de bescherming van de ‘zwakke verkeersdeelnemers’ (zoals fietsers en voetgangers) bij een aanrijding met ‘sterke verkeersdeelnemers’ (auto’s, vrachtwagens, trams en scooters). Dit artikel geeft aan dat schuld niet hoeft te worden aangetoond om een verplichting tot schadevergoeding vast te stellen. Daarbij is in de rechtspraak opgenomen dat een fietser bij een aanrijding tussen een fietser (of voetganger) en een gemotoriseerd voertuig minstens 50% van zijn schade vergoed dient te krijgen.
In de rechtspraak is bepaald dat fietsers moeten worden beschermd tegen letselschade en zij minstens 50% van de letselschade vergoed krijgen. Indien er sprake is van eigen schuld bij een aanrijding, dan is de aanrijding mede aan het verkeersgedrag van de fietser te wijten. Een beroep op eigen schuld is opgenomen in de wet in artikel 6:101 BW en kan alleen worden gedaan bij verkeersdeelnemers van 14 jaar en ouder.
Bij een beroep op eigen schuld zal de rechter onder meer kijken in welke mate de betrokken partijen hebben bijgedragen aan het ontstaan van de schade, de ernst van de fouten, de ernst van het letsel en/of andere bijzondere omstandigheden die met zich meebrengen dat de verdeling moet worden bijgesteld. Maar altijd wordt ten minste 50% van de letselschade vergoed als je al fietser aangereden wordt door een auto of ander motorrijtuig.
Voorbeelden van eigen schuld zijn:
Kan het verkeersgedrag van de fietser als opzet of als aan opzet grenzende roekeloosheid worden beschouwd, dan is er sprake van een uitzonderingssituatie en krijgt de fietser geen schade vergoed. Deze uitzondering doet zich echter bijna nooit voor.
Als je als fietser bent aangereden door een gemotoriseerd voertuig, dan dient de verzekeraar van het gemotoriseerde voertuig naast de letselschade ook de rechtsbijstandskosten te betalen. Deze verplichting is opgenomen wet.
Naast vergoeding van de rechtsbijstandskosten kan ook vergoeding voor materiële schade en smartengeld worden geclaimd, afhankelijk van de mate van aansprakelijkheid. Voorbeelden van deze schadeposten zijn:
Ook is in de wet de mogelijkheid tot vergoeding van smartengeld opgenomen. Dit is een vergoeding voor het leed dat je lijdt door de aanrijding, de pijnklachten en de gemiste levensvreugde.
Lijd je schade doordat je als fietser bent aangereden door een auto? Neem contact op met ons kantoor en wij zullen een beroep doen op artikel 185 Wegenverkeerswet. Op basis hiervan is er voor de fietser altijd recht op een schadevergoeding. Dit geldt zowel voor de situatie dat de bestuurder van het motorrijtuig schuld heeft aan de aanrijding, maar ook als jij zelf een verkeersfout hebt gemaakt met de aanrijding als gevolg.
Omdat er discussie met de verzekeraar van de bestuurder van het motorrijtuig kan ontstaan over de toedracht, de ernst van de schade en het letsel is het van belang om na de aanrijding foto’s te maken van de situatie, gegevens te noteren van de bestuurder en eventuele getuigen.
Tevens is je eigen gezondheid van groot belang. Wij adviseren dan ook om u na de aanrijding te laten controleren door een arts.
Wilt u gratis rechtsbijstand bij uw letselschade claim? Onze letselschade juristen helpen u graag. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contract met u op.
"*" geeft vereiste velden aan
Wij helpen u graag verder bij het aansprakelijk stellen van de wederpartij en het verhalen van uw schade. U wordt bijgestaan door ervaren letselschade advocaten en letselschade juristen met een brede kennis van de verschillende soorten letsels en schadeposten.
Bedankt voor je bericht. Een van onze letselschade specialisten neemt zo spoedig mogelijk contact met u op. Liever direct een letselschade jurist aan de telefoon? Bel 0800 278 4626 (gratis).